Blockchain

Blockkedjor är den kritiska infrastrukturen bakom kryptovalutor. Gemensamt för dessa distribuerade reskontra är den sekventiella uppdateringen av en kryptografiskt säker, verifierbar transaktionspost bland ett nätverk av peers som alla arbetar under en viss uppsättning regler som upprätthålls genom själva mjukvaran. Denna skiva ägs och drivs gemensamt av vem som helst var som helst.

Medan forskning inom teknologi för delad redovisning går tillbaka årtionden, introducerade Bitcoin-blockkedjans ankomst den första distribuerade redovisningsteknologin som var grundligt decentraliserad och resistent mot censur, beslag och maskopi.

Blockchain-teknologin, i dess olika manifestationer, inklusive Ethereum-blockkedjan och andra, är i slutändan ett globalt konsensussystem – det vill säga det tillåter människor att koordinera och samarbeta kring en neutral informationskälla utan att lita på varandra eller en central administratör. Användningsfallen är omfattande, från finans och energihandel till hantering av försörjningskedjan.